THE LARGEST BMW 2-SERIES FORUM ON THE PLANET
2Addicts
2Addicts
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
2Addicts | BMW 2-Series forum Technical Topics Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics Bimmertech MMI Prime reset/black screen problems

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-21-2020, 03:39 AM   #1
Steve220
New Member
1
Rep
6
Posts

Drives: BMW 220d
Join Date: Feb 2020
Location: UK

iTrader: (0)

Bimmertech MMI Prime reset/black screen problems

(have posted this in F30 forums, but hopefully seeing if anyone knows here)

Hi

I've been having a lot of issues with my Bimmertech MMI prime on my 65 plate 220d while using Apple CarPlay

i am getting alot of either phone disconnects, screen randomly going 'back' a menu or sudden black screen with either system reset or other problems

seen below:


i have been given another MMI prime computer from Bimmertech to try, but issues seem to still be happening. I have only swapped the computer out and have also changed all the wiring, but this doesn't feel like a wiring issue.. car SHOULD have fully standard wiring and have an iphone X, neither have ever shown issues with any other system. Car iDrive and MMI are at lastest versions

Is anyone else getting these issues?
Appreciate 0
      02-23-2020, 08:21 AM   #2
Cumberlandjames
Private First Class
Cumberlandjames's Avatar
Canada
52
Rep
177
Posts

Drives: 2016 M235i Xdrive cabriolet
Join Date: Aug 2016
Location: Ottawa Ont

iTrader: (0)

Another variable is your phone. I suggest you try one from a friend to see if it behaves the same. This way you either identify the issue or eliminate another possibility.
Appreciate 0
      02-23-2020, 02:05 PM   #3
Mark184
Enlisted Member
20
Rep
42
Posts

Drives: 2016 BMW M235i Xdrive
Join Date: Oct 2019
Location: Seattle,WA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Steve220 View Post
(have posted this in F30 forums, but hopefully seeing if anyone knows here)

Is anyone else getting these issues?
Based on info I've found below, the position of the wifi antenna plays a big role in connection stability. Where is your wifi antenna... can it be placed closer to your phone? I notice with mine, if phone is not close enough to the wifi antenna, I get lots of dropout. I moved antenna right beside my drivers seat, and that solved the problem entirely.

ow it Works

Wireless CarPlay has three requirements, a Bluetooth connection, a Wi-Fi access point, and location data. Here’s is a simplified breakdown of the entire process:

To initialize the connection the phone uses Bluetooth to send a signal to the head unit requesting to connect.
Once the Bluetooth connection is made the phone will request wireless credentials to the Wi-Fi access point.
Upon confirmation the head unit will send the wireless credentials to the iPhone, which will cause the phone to search and join the Wi-Fi access point.
After the Wi-Fi connection has been established, the Bluetooth signal will disconnect and all audio and video will be transferred over Wi-Fi.
And now you’re set, you now can use CarPlay wirelessly.
Appreciate 0
      02-24-2020, 11:21 AM   #4
Steve220
New Member
1
Rep
6
Posts

Drives: BMW 220d
Join Date: Feb 2020
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Cumberlandjames View Post
Another variable is your phone. I suggest you try one from a friend to see if it behaves the same. This way you either identify the issue or eliminate another possibility.
i am trying another phone this week, apart from initial connection issues its been problem free for my first one hour journey this week, but the problems are intermittent so a longer test over days will tell..

Quote:
Originally Posted by Mark184 View Post
Based on info I've found below, the position of the wifi antenna plays a big role in connection stability. Where is your wifi antenna...
i have mounted the antenna in the console, between the iDrive head unit and the MMI box, with abit of foam packing inbetween both so nothing will move loose or get crushed. its directed towards me and cant be more than 3ft away from the phone currenty, Id hope that the antenna is omnidirectional so it isnt massively important aslong as its close?
Appreciate 0
      09-19-2020, 06:36 AM   #5
kevinnguyen5128
New Member
kevinnguyen5128's Avatar
2
Rep
14
Posts

Drives: Bmw 535i M Sport
Join Date: Mar 2018
Location: Pearland Tx

iTrader: (0)

Have you find a way to fix it? I having same problem, black screen while music still playing, help
Quote:
Originally Posted by Steve220 View Post
(have posted this in F30 forums, but hopefully seeing if anyone knows here)

Hi

I've been having a lot of issues with my Bimmertech MMI prime on my 65 plate 220d while using Apple CarPlay

i am getting alot of either phone disconnects, screen randomly going 'back' a menu or sudden black screen with either system reset or other problems

seen below:


i have been given another MMI prime computer from Bimmertech to try, but issues seem to still be happening. I have only swapped the computer out and have also changed all the wiring, but this doesn't feel like a wiring issue.. car SHOULD have fully standard wiring and have an iphone X, neither have ever shown issues with any other system. Car iDrive and MMI are at lastest versions

Is anyone else getting these issues?
Appreciate 0
      09-27-2020, 08:55 AM   #6
rezadue
Two turbos are better than one!
rezadue's Avatar
Canada
98
Rep
373
Posts

Drives: 2017 BMW M4 ZCP
Join Date: Jan 2011
Location: Ottawa, Ontario

iTrader: (0)

Any resolution to this? I have the same issues with the screen going dark for a second or two at a time and sometimes both sounds and video go away for a second or two.
__________________

Sapphire Black M4 Competition
Appreciate 0
      09-27-2020, 10:29 AM   #7
WolfGTI
Captain
WolfGTI's Avatar
United_States
449
Rep
709
Posts

Drives: '17 F22,15 E84 M Sport,02 R53
Join Date: Jul 2007
Location: South NJ

iTrader: (0)

Garage List
2017 BMW M240i  [0.00]
2002 MINI Cooper S  [0.00]
2015 BMW X1  [0.00]
I had the same problem, replaced the unit and the problem continues. Revert to stock - and no problem.
__________________
RevShift engine mounts, BM3 stage 2, Dinan air intake, AA catted downpipe, Remus resonated cat back.
Rogue Engineering short shifter & transmission mounts, WaveTrac LSD.
Ohlins R&T coilovers, Turner monoball thrust arms, F87 LCAs, Ground control camber plates, Superpro subframe bushngs, Megan Racing adj. rear control arms (all of them), delrin differential bushings.
Appreciate 0
      04-13-2021, 05:50 PM   #8
steeps5
New Member
5
Rep
18
Posts

Drives: '16 BMW 228xi, '17 Ford Escape
Join Date: Mar 2021
Location: Florida

iTrader: (0)

Having this issue with a Carlinkit unit. I placed the wi-fi antenna up behind the head unit. Has anyone tried moving the antenna and fixed the issue?
Appreciate 0
      07-23-2021, 02:17 PM   #9
KJEEP
New Member
6
Rep
23
Posts

Drives: 2013 BMW 750i X Drive M Sport
Join Date: Apr 2021
Location: PA, USA

iTrader: (0)

I noticed that the wifi antenna is not very strong and is susceptible to interference.

After I placed mine in the center glove box, I rarely have issues. Now, I only get interruptions in high-traffic areas where my iPhone decides to scan for another wireless network.
Appreciate 1
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:02 AM.




2addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST