THE LARGEST BMW 2-SERIES FORUM ON THE PLANET
2Addicts
2Addicts
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
2Addicts | BMW 2-Series forum Technical Topics N55 (M235i) Engine, Transmission, Exhaust, Tuning Car stalls and sputters on start (videos included)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-30-2019, 08:15 AM   #1
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

Car stalls and sputters on start (videos included)

My car has begun to stall on cold starts. This doesn't happen every time, but often enough where I began recording each cold start until I captured it. There are two videos in the Imgur below, taken 2 days in a row. One is worse than the other, nearly stalling completely.

I'm not touching the accelerator at all during these videos - the car is overcompensating for the near stalls by winding up the engine, I think.

This is 2016 M235i with NO modifications to my car at all. All stock.

What could this be?

View post on imgur.com


View post on imgur.com

Last edited by MegaMatt3; 08-30-2019 at 08:25 AM..
Appreciate 0
      09-09-2019, 08:27 PM   #2
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

Bumping this. Anybody have any thoughts?
Appreciate 0
      09-09-2019, 09:07 PM   #3
trilax59
Private First Class
United_States
52
Rep
146
Posts

Drives: '15 M235xi (RIP) '16 M235i
Join Date: Jun 2018
Location: New Jersey, United States

iTrader: (0)

Maybe try unplugging your MAF sensor. I had that after installing my intake and unplugging and replugging it back in seemed to do the trick.
__________________
'16 M235i ZF8 MW: Dinan CAI, MPE, more to come soon
Appreciate 0
      09-10-2019, 07:03 PM   #4
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

Thanks for the tip. Funny you should mention MAF sensor. I've been having an issue since about 1500 miles on the car where it'll sometimes shudder and /or lurch when I give it gas or let off the throttle. It's usually subtle (I feel it, but others cannot), but sometimes it's fairly violent. Seems more noticeable in extreme temperatures, maybe more so hot than cold. Maybe a bad MAF sensor? Can those be replaced?
Appreciate 0
      09-10-2019, 07:47 PM   #5
ScottSinger
Brigadier General
1514
Rep
4,255
Posts

Drives: M235i 6spd
Join Date: Dec 2013
Location: Mid-Atlantic

iTrader: (0)

mass air flow sensor failure is common and easy to either replace or check the connection, usually sets off a check engine light and can mess with transmission shifting.

Could be anything from a a bad sensor to a bad fuel pump.
Appreciate 0
      09-10-2019, 10:41 PM   #6
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

No check engine lights, unfortunately, for all 70k miles it's been driven. My local non-dealership shop was started by ex-BMW dealerships techs. You think if I ask them to test the MAF sensor and fuel pump, they'll know what to do? Any specific direction I should give them?
Appreciate 0
      09-10-2019, 10:42 PM   #7
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

By the way, this is a manual, in case that's relevant.
Appreciate 0
      09-10-2019, 11:29 PM   #8
trilax59
Private First Class
United_States
52
Rep
146
Posts

Drives: '15 M235xi (RIP) '16 M235i
Join Date: Jun 2018
Location: New Jersey, United States

iTrader: (0)

I would suggest bringing it to a dealership or Indy shop and get their professional opinion. They will definitely understand the issue and will likely be able to come up with a solution.
__________________
'16 M235i ZF8 MW: Dinan CAI, MPE, more to come soon
Appreciate 0
      09-11-2019, 09:53 AM   #9
jyerelek
Enlisted Member
jyerelek's Avatar
United_States
5
Rep
44
Posts

Drives: 435i
Join Date: Oct 2018
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

I had the exact same problem on my 435i and took it into the dealer. They reset the vehicles software which lost all the things I coded but also fixed the problem. I've re coded now and issue hasn't come back.
Appreciate 0
      09-11-2019, 09:53 PM   #10
arhoads335i
Captain
146
Rep
657
Posts

Drives: 2008 335i
Join Date: Jan 2017
Location: Hopewell/ NJ

iTrader: (2)

Garage List
2008 BMW 128I  [0.00]
Kinda sounds like a HPFP
__________________
2014 M235i Black on Red
2006 F250 powerstoke CCSB
08 e90 335i MT Pure Stage 2 High flow (SOLD)
08 128i 6MT FBO (SOLD)
08 335i 6MT Pure stage 1 (SOLD)
Appreciate 0
      09-12-2019, 05:11 AM   #11
335xi Beast
Major
335xi Beast's Avatar
United_States
235
Rep
1,442
Posts

Drives: 2016 M235i // 2014 550xi //E92
Join Date: Jul 2013
Location: Frederick, MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MegaMatt3 View Post
No check engine lights, unfortunately, for all 70k miles it's been driven. My local non-dealership shop was started by ex-BMW dealerships techs. You think if I ask them to test the MAF sensor and fuel pump, they'll know what to do? Any specific direction I should give them?
Once they read the codes your problem will be fixed. Either an air flow issue or simply fuel flow issue. Who is your local tech??
__________________
2016 M235i // Black Sapphire // Black Dakota // Tech // CW // Premium // HK // BM3 stage 1 // BMS intake // H&R // Evolution CP // PS 4's
Appreciate 0
      09-12-2019, 08:53 AM   #12
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

@arhoads335i Apologize for the ignorance, but what is HPFP?

335xi Beast I did speak with my local shop and the guy said there could be codes stored from this happening, even if the check engine light never came on. So I guess there's history there when they plug it up and read codes? My shop is a small local one called Revolution Motor Works, here in Maryland. Started by two former BMW techs. Only been going for about a year, but they've been helpful. The guy I spoke with yesterday had to "check on that" several times with my questions, where he'd put me on hold and ask someone else, so that wasn't great. But otherwise it's been ok. They said they'd want me to leave the car overnight so they could do a cold start in the morning while it's hooked up. I think that's a fine plan, but it's only happening maybe one out of every 7-10 starts, so I'm not sure they'll get what they need.

Of course, I can put up with some weird cold starts. But if this problem is related to the driving problem I've had for 68,000 miles where the car doesn't seem to receive and give back throttle very cleanly, sometimes lurching or shuddering, now I'm very interested.
Appreciate 0
      09-13-2019, 06:04 AM   #13
335xi Beast
Major
335xi Beast's Avatar
United_States
235
Rep
1,442
Posts

Drives: 2016 M235i // 2014 550xi //E92
Join Date: Jul 2013
Location: Frederick, MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MegaMatt3 View Post
@arhoads335i Apologize for the ignorance, but what is HPFP?

335xi Beast I did speak with my local shop and the guy said there could be codes stored from this happening, even if the check engine light never came on. So I guess there's history there when they plug it up and read codes? My shop is a small local one called Revolution Motor Works, here in Maryland. Started by two former BMW techs. Only been going for about a year, but they've been helpful. The guy I spoke with yesterday had to "check on that" several times with my questions, where he'd put me on hold and ask someone else, so that wasn't great. But otherwise it's been ok. They said they'd want me to leave the car overnight so they could do a cold start in the morning while it's hooked up. I think that's a fine plan, but it's only happening maybe one out of every 7-10 starts, so I'm not sure they'll get what they need.

Of course, I can put up with some weird cold starts. But if this problem is related to the driving problem I've had for 68,000 miles where the car doesn't seem to receive and give back throttle very cleanly, sometimes lurching or shuddering, now I'm very interested.
High Pressure Fuel Pump (HPFP). Keep us posted on what your tech finds wrong with your car. My tech at AKTIV-Gaithersburg just replaced my wife's HPFP on her 550xi but that's a known problem on these cars. Let us know curious to see how it works out.
__________________
2016 M235i // Black Sapphire // Black Dakota // Tech // CW // Premium // HK // BM3 stage 1 // BMS intake // H&R // Evolution CP // PS 4's
Appreciate 0
      09-13-2019, 03:20 PM   #14
MegaMatt3
Bimmer Candidate
United_States
43
Rep
279
Posts

Drives: '16 M235i
Join Date: Sep 2013
Location: Maryland, USA

iTrader: (0)

@335xi Beast Thanks. I'll definitely bring that up to my shop. What symptoms was your wife initially experiencing? And how did they figure out the HPFP was the cause?
Appreciate 0
      09-15-2019, 06:07 AM   #15
335xi Beast
Major
335xi Beast's Avatar
United_States
235
Rep
1,442
Posts

Drives: 2016 M235i // 2014 550xi //E92
Join Date: Jul 2013
Location: Frederick, MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MegaMatt3 View Post
@335xi Beast Thanks. I'll definitely bring that up to my shop. What symptoms was your wife initially experiencing? And how did they figure out the HPFP was the cause?
Symptoms were similar to a heart attack...chest pain, shortness of breath just wasn't feeling right. Sorry I just had to.

The car was never smooth at idle...almost surged at times, then almost stalls. Then the Drive Train Malfunction light comes on. Car shakes with half power, almost limp mode kinda. But we all know the HPFP, Injectors, O2 sensors on the "Hit" list on the service bulletin for the extended warranty fix for free by BMW. She's fixed and runs fine at the moment...hold your breath.

What's the latest on yours?
__________________
2016 M235i // Black Sapphire // Black Dakota // Tech // CW // Premium // HK // BM3 stage 1 // BMS intake // H&R // Evolution CP // PS 4's
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:58 AM.




2addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST