THE LARGEST BMW 2-SERIES FORUM ON THE PLANET
2Addicts
2Addicts
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
2Addicts | BMW 2-Series forum Technical Topics N55 (M235i) Engine, Transmission, Exhaust, Tuning M performance LSD installed, chattering on acceleration.... HELP!

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-03-2019, 11:10 PM   #1
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Update 9/13/19*** problem solved!!!

The rumbling noise I was getting was not normal. The drive shaft bearing housing was installed upside down, throwing the alignment of the driveshaft off by a few millimeters causing that rumbling noise.

Original post 👇

Finally got the m performance LSD installed on my 2014 m235i.
LSD had fluid that leaked onto the box it came in. Shop cleaned it up and didn't really see any issues so they went ahead with install. After install fluid was added and the 20 figure 8s at idle speed in either direction were completed. Then per BMW recommendation I've been taking it easy on the car and plan to do so for the first 500 miles.

Unfortunately I'm getting a chatter or vibration that is seemingly coming from the LSD only on acceleration in 1st gear from 2.5k-3k rpms on heavier acceleration (talking about when the car is going straight or turning).

Any thoughts on what this could be? Normal during break in? Should I change the fluid?

Please help ripping out my hair over here
Appreciate 0
      05-04-2019, 10:45 AM   #2
XutvJet
Brigadier General
2287
Rep
3,134
Posts

Drives: 2016 M235 6MT
Join Date: Mar 2016
Location: Kansas City

iTrader: (-1)

You need to do figure 8s under load, not coasting. The chattering can be pretty normal in tight turns and under heavy load if the wheels are trying to spin (i.e., the LSD is working) in a high torque multiplication gear like 1st, especially when the unit is new. It took probably a week for my MP LSD to settle down and after about 200 miles it was smooth and no longer chattering. It's a high quality piece that definitely takes time to break in.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 11:16 AM   #3
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by XutvJet View Post
You need to do figure 8s under load, not coasting. The chattering can be pretty normal in tight turns and under heavy load if the wheels are trying to spin (i.e., the LSD is working) in a high torque multiplication gear like 1st, especially when the unit is new. It took probably a week for my MP LSD to settle down and after about 200 miles it was smooth and no longer chattering. It's a high quality piece that definitely takes time to break in.
Thank you for the reply, I was stressing over here. Glad to hear you had a similar experience. I'll give it more time and when you say figure 8s how much load we talking? Like 1st gear to what rpm?
Appreciate 0
      05-04-2019, 11:21 AM   #4
XutvJet
Brigadier General
2287
Rep
3,134
Posts

Drives: 2016 M235 6MT
Join Date: Mar 2016
Location: Kansas City

iTrader: (-1)

Yeah, 1st gear, not in neutral, and touching the accelerator enough to keep the rpms up enough to put some load on the LSD. I'm talking 5 to 10mph. You will get dizzy. LOL. You don't have to do 20 in row. You can take a break.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 01:53 PM   #5
Pray for Mojo
Captain
Canada
264
Rep
804
Posts

Drives: 2014 M235i & 2018 X3 M40i
Join Date: Apr 2014
Location: Calgary

iTrader: (0)

Just drive it normally. I didn't bother to do the figure 8s and drove it normally for 1,200km careful not to launch it. I haven't experienced any chattering and I think it would be wise to have it looked at, maybe it wasn't installed correctly.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 01:56 PM   #6
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pray for Mojo View Post
Just drive it normally. I didn't bother to do the figure 8s and drove it normally for 1,200km careful not to launch it. I haven't experienced any chattering and I think it would be wise to have it looked at, maybe it wasn't installed correctly.
How many miles were on your car when you installed?
Appreciate 0
      05-04-2019, 02:13 PM   #7
Pray for Mojo
Captain
Canada
264
Rep
804
Posts

Drives: 2014 M235i & 2018 X3 M40i
Join Date: Apr 2014
Location: Calgary

iTrader: (0)

70,000km, so 42,000 miles.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 02:29 PM   #8
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pray for Mojo View Post
Just drive it normally. I didn't bother to do the figure 8s and drove it normally for 1,200km careful not to launch it. I haven't experienced any chattering and I think it would be wise to have it looked at, maybe it wasn't installed correctly.
The shop did look and it seemed like they weren't sure either? Most of my friends that have heard it seem to think it's ok, it's not much but it's there. They're thinking it's part of break in
Appreciate 0
      05-04-2019, 02:32 PM   #9
Pray for Mojo
Captain
Canada
264
Rep
804
Posts

Drives: 2014 M235i & 2018 X3 M40i
Join Date: Apr 2014
Location: Calgary

iTrader: (0)

Mine is close to silent and only makes a slight noise when it's under load in a tight turn. Thankfully yours should be under warranty for a while, you could wait and see if it goes away.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 03:21 PM   #10
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pray for Mojo View Post
Mine is close to silent and only makes a slight noise when it's under load in a tight turn. Thankfully yours should be under warranty for a while, you could wait and see if it goes away.
Yea maybe what I'm hearing is what you are saying you hear with yours? It's only at 75% throttle or more in 1st and just between 2.5-3k rpms. Would you say that's around the rpm you hear it at?
Appreciate 0
      05-04-2019, 03:29 PM   #11
Pray for Mojo
Captain
Canada
264
Rep
804
Posts

Drives: 2014 M235i & 2018 X3 M40i
Join Date: Apr 2014
Location: Calgary

iTrader: (0)

Let me go for a rip in a few hours and I'll let you know. It's wet and cold here today and I'm on PS4S but I can probably get it to go.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 07:54 PM   #12
Pray for Mojo
Captain
Canada
264
Rep
804
Posts

Drives: 2014 M235i & 2018 X3 M40i
Join Date: Apr 2014
Location: Calgary

iTrader: (0)

Just drove mine, I wonder if the sound you're hearing is it transferring power and the tires spinning. Mine doesn't chatter but you can hear the tires more on power.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-04-2019, 08:11 PM   #13
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pray for Mojo View Post
Just drove mine, I wonder if the sound you're hearing is it transferring power and the tires spinning. Mine doesn't chatter but you can hear the tires more on power.
Definitely not the tires spinning, I've done plenty of that lol. Definitely the LSD, it's hard to describe I wish you guys could just drive it. My friend described it as a slight vibration?
Appreciate 0
      05-04-2019, 10:22 PM   #14
XutvJet
Brigadier General
2287
Rep
3,134
Posts

Drives: 2016 M235 6MT
Join Date: Mar 2016
Location: Kansas City

iTrader: (-1)

I wouldn't worry about it. It's chatter and many of us with the MP LSD experienced it when breaking it in.
Appreciate 1
N55guy81.00

      05-05-2019, 12:56 AM   #15
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by XutvJet View Post
I wouldn't worry about it. It's chatter and many of us with the MP LSD experienced it when breaking it in.
Think that's where I'm at with this, I'll follow up in a month or so and let people know what ends up happening. Hopefully this thread helps someone in the future.
Appreciate 0
      09-14-2019, 12:41 AM   #16
N55guy
First Lieutenant
N55guy's Avatar
81
Rep
337
Posts

Drives: 2014 m235i
Join Date: Feb 2013
Location: Lake Elsinore, CA

iTrader: (3)

Garage List
2014 BMW m235i  [0.00]
Apologies for the late update but it took me this long to figure it out.
The rumbling noise I was getting was not normal, after the break in period it remained. After a ton of research I (and the wonderful people at Mod Auto) ran into a thread on e90post where someone had the same issue after installing the LSD. The issue for them was the driveshaft bearing housing got flipped upside down during install and got bolted up that way after the install. Apparently it still bolts up upside down but throws it off by a few millimeters, enough to cause this rumbling noise.

I took my car back to the shop, they flipped it around and now all noises have disappeared!

Hope this helps someone out in the future
Appreciate 0
      09-15-2019, 07:23 AM   #17
trackjunkie61
Enlisted Member
2
Rep
42
Posts

Drives: E92 M3
Join Date: May 2013
Location: Houston

iTrader: (0)

I had the exact same issue with the bearing housing during my install, once they flipped it around all chattering cleared up.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:52 PM.




2addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST