THE LARGEST BMW 2-SERIES FORUM ON THE PLANET
2Addicts
2Addicts
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
2Addicts | BMW 2-Series forum Technical Topics Mechanical Maintenance and TSBs: Break-in | Oil & Fluids | Servicing | TSB Engine oil at minimum level with 3800 miles?

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-08-2017, 01:39 PM   #1
Hellrot
Second Lieutenant
134
Rep
225
Posts

Drives: 16 M235i
Join Date: Sep 2016
Location: Orlando, FL

iTrader: (0)

Engine oil at minimum level with 3800 miles?

I got an alert saying my engine oil is at a minimum level and I need to add 1 qt within 125 miles.

I have 3800 miles on the car, is this normal?
Appreciate 0
      03-08-2017, 01:43 PM   #2
nvmaddog
Second Lieutenant
nvmaddog's Avatar
United_States
118
Rep
282
Posts

Drives: 2019 M240i
Join Date: Mar 2016
Location: Chattanooga

iTrader: (0)

Did you try doing the oil gauge on a flat surface and letting it check itself again? (in settings)
Appreciate 0
      03-08-2017, 01:57 PM   #3
Joe240
Major
Joe240's Avatar
United_States
1643
Rep
1,153
Posts

Drives: 2020 Z4 M40i
Join Date: Jul 2016
Location: Pensacola

iTrader: (0)

Garage List
2020 Z4 M40i  [0.00]
2019 BMW X3 M40i  [0.00]
Do what @nvmaddog said and check in setting on a flat surface. If it still shows low, I'd bring to a service center because there has to be a leak somewhere.
Appreciate 0
      03-08-2017, 03:24 PM   #4
Hellrot
Second Lieutenant
134
Rep
225
Posts

Drives: 16 M235i
Join Date: Sep 2016
Location: Orlando, FL

iTrader: (0)

Thanks for the tip, I'll give it a shot. The last time I drove it was about 2 weeks ago, not sure if that could be a factor.
Appreciate 0
      03-08-2017, 03:35 PM   #5
matthibodeau
Enlisted Member
matthibodeau's Avatar
Canada
19
Rep
43
Posts

Drives: 2015 M235i
Join Date: Feb 2015
Location: Toronto

iTrader: (0)

When I first got my car it also burned some oil, I was at minimum before my first oil change. I babied it never went over 4000rpm. After that it always stayed at max oil level.
Appreciate 2
BMWZ4655.50
Mclrbra12.50

      03-08-2017, 03:49 PM   #6
Liquidpaper
Captain
Liquidpaper's Avatar
United_States
418
Rep
845
Posts

Drives: '15 M235i
Join Date: Jun 2014
Location: SoCal

iTrader: (0)

Garage List
2015 BMW M235i  [0.00]
The N55 burns some oil -- more during break-in than later. I've had to top up two or three times I think. I had to put a quart in around 4000 miles, so don't worry too much about it.
__________________
Appreciate 0
      03-08-2017, 04:48 PM   #7
XutvJet
Brigadier General
2291
Rep
3,142
Posts

Drives: 2016 M235 6MT
Join Date: Mar 2016
Location: Kansas City

iTrader: (-1)

I had to add about .75 QTs over the first 5,000 miles. After that, the oil levels have remained very stable. I currently have 12K miles.

Like Liquidpaper pointed out, BMW turbo motors, just like most any other turbo motor out there, will burn some oil. The harder you drive and/or if you add power mods, you should expect to burn higher amounts of oil. It's entirely normal. All my prior cars, turbos or not, have burned some amount of oil. If you're burning a quart every 3K miles and it gets worse over time, then I'd start getting worried and ask for an oil consumption test.
Appreciate 0
      03-08-2017, 04:52 PM   #8
forumlurker221
New Member
3
Rep
6
Posts

Drives: '16 M235i coupe
Join Date: Aug 2016
Location: SF, Bay Area

iTrader: (0)

I was a quart low at about 4000 miles as well.

The dealer was close by and that is when I found out they would top off if it was a full quart low, gratis.
Appreciate 0
      03-08-2017, 05:32 PM   #9
BMWZ4
Colonel
BMWZ4's Avatar
Canada
656
Rep
2,667
Posts

Drives: 2018 X1 & 2020 X3MC
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto

iTrader: (1)

Same here. I burned through a couple of litres in the first 8k kms and none since. Check on a flat surface as suggested above
__________________
'11 Z4 30i (sold);'11 X3 28i (sold); '15 M235i (recalled); '16 M235i (sold); '15 X3 28i (sold); '14 328i (sold), 2019 X3M40i (sold); Loaded '18 X1; Loaded '20 X3MC
Appreciate 0
      03-08-2017, 06:02 PM   #10
Mclrbra
Private
Mclrbra's Avatar
Canada
13
Rep
57
Posts

Drives: M325i
Join Date: Feb 2016
Location: BC/NB Canada

iTrader: (0)

Had to put a bottle in early on and since then stays right up there.
Appreciate 0
      03-09-2017, 10:10 PM   #11
crabu2
Captain
105
Rep
665
Posts

Drives: Truck and ...
Join Date: Feb 2017
Location: Maryland

iTrader: (0)

I think this is a break in issue. I've had many cars need a quart before their 1st oil change. But afterwards they were all fine.. Except this Toyota I've got.. Which did the opposite.. 1st 24K miles had no oil consumption.. afterwards.. it started eating oil.
Appreciate 0
      03-10-2017, 12:05 PM   #12
BillD1953
First Lieutenant
131
Rep
326
Posts

Drives: 2018 X3 M40i
Join Date: Dec 2015
Location: Portsmouth NH

iTrader: (0)

just turned 19,000 miles on my 2016 228i RWD 6MT.

engine has never consumed a drop of oil....oil level checks always at 100%.

Maybe an old wives tale...but I was very careful during break in (1500 miles) to "load the engine" while driving to "set the rings"...."no excessive idling", no revs over 4,000 unless by "mistake"


I have to say...the engine/6MT is a "pleasure to drive"......smooth, powerful....I love getting onto an exit ramp lugging a bit in 3rd gear and feel and hear the engine rev flawlessly getting up to 80 mph before shifting into 6th gear....a dam blast !
Appreciate 0
      03-10-2017, 12:05 PM   #13
qnet
Captain
qnet's Avatar
United_States
525
Rep
891
Posts

Drives: 14 Kia Soul, 18 M2 LBB
Join Date: Feb 2016
Location: Morrow GA.

iTrader: (0)

My oil level was also close to the minimum needed before my first oil change. Last year before my HPDE, I stopped by the dealership and they gave me two quarts of 0W-20. They told me that as long as it was above the minimum to not worry about it, but gave me the oil anyway, in case I wanted or needed to add some oil.

I got a early message for service since it was a year from the manufacture date, although I hadn't had the car for a year, and only had 8500 miles on it at the time. The dealership changed the oil at that time, at my request.
Appreciate 0
      03-10-2017, 10:04 PM   #14
AlpsRider
Colonel
AlpsRider's Avatar
1453
Rep
2,276
Posts

Drives: M2 Competition, LBB, 6MT
Join Date: May 2015
Location: Earth

iTrader: (0)

Mine has never used a drop of oil since new. I broke it in driving through the mountains...Up through the gears and down through the gears. Decelerating is important, it helps to seat in the rings. Maybe the break-in had something do do with it, Maybe not.
Appreciate 0
      03-10-2017, 10:31 PM   #15
BillD1953
First Lieutenant
131
Rep
326
Posts

Drives: 2018 X3 M40i
Join Date: Dec 2015
Location: Portsmouth NH

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AlpsRider View Post
Mine has never used a drop of oil since new. I broke it in driving through the mountains...Up through the gears and down through the gears. Decelerating is important, it helps to seat in the rings. Maybe the break-in had something do do with it, Maybe not.
same way for my cars breakin....always under load either accelerating of decelerating
Appreciate 0
      03-10-2017, 10:32 PM   #16
Hellrot
Second Lieutenant
134
Rep
225
Posts

Drives: 16 M235i
Join Date: Sep 2016
Location: Orlando, FL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by forumlurker221 View Post
I was a quart low at about 4000 miles as well.

The dealer was close by and that is when I found out they would top off if it was a full quart low, gratis.
I stopped by the dealer and they dropped in a quart. I didn't even get out of my car. They said it was normal. Seems like a lot of people have had a similar experience. It's interesting that others haven't though.

Thanks for the feedback guys.
Appreciate 0
      03-10-2017, 10:42 PM   #17
DF
Major
226
Rep
1,246
Posts

Drives: F23
Join Date: Sep 2013
Location: Sherman Oaks

iTrader: (0)

I needed a quart at 6500miles
Appreciate 0
      03-11-2017, 11:38 AM   #18
B_Rice
Lieutenant
B_Rice's Avatar
United_States
211
Rep
519
Posts

Drives: 6spd Estoril Blue M235i
Join Date: Mar 2016
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

I did break in at 1200 and didn't rev above 4k. My oil is always at 100%
__________________
Estoril Blue 6spd M235i LSD Sunroof delete AWE touring exhaust Fabspeed sport cat
Appreciate 1
Tpeterson152.50

      03-12-2017, 05:51 PM   #19
Tpeterson
Lieutenant
Tpeterson's Avatar
United_States
153
Rep
581
Posts

Drives: 228i MSport/THP/MT/
Join Date: Feb 2015
Location: Eagan Mn

iTrader: (0)

Same with me. Break in change and kept revs below 4k for first 1200 miles. Always at 100%
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:43 AM.




2addicts
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST